top of page

Фондацията

"Често хората казват, че съм сърцето на фондацията. И да, може би имат право, защото една фондация става популярна с постиженията, в които я увличаш. А наградите от филмите през годините, които като екип имаме, не са малко в страната и извън нея.

 

До 2004 съм работила с един и същи екип, след 2004 реших да експериментирам със себе си. Ще мога ли да работя с различни екипи, оператори, режисьори, монтажисти... Да, нещата се случват и се чувствам удовлетворена. Никога човек не трябва да казва не, а трява да дава възможност на себе си, на сетивата си, да не затваря творческото си аз. "

Кремена Будинова


                                                                         ------

Фондация "Ромски Свят" е основана през 1997 г. от журналистката Кремена Будинова като неправителствена организация в обществена полза. Главната ѝ цел е да допринася за интеграцията на ромската общност в българското общество, използвайки медиите и развивайки проекти във всички сфери, свързани с повишаване на осъзнатостта, информираността и образоваността на ромите и повишаване на тяхното благосъстояние. През 2006 г. фондацията е пререгистрирана с името "Ромски свят-21 век". До момента фондация "Ромски свят" е реализирала успешно няколко значими проекта, като най-дългосрочният от тях е телевизионната документална поредица "Светът на ромите" с автор и водещ Кремена Будинова. "Светът на ромите" е първото ромско телевизионно предаване в България, а Кремена е единствената водеща от ромски произход в Българската национална телевизия. Тя е първата в Европа и единствената в България незряща телевизионна водеща.

bottom of page