top of page

Проекти

В основата на нашата работа е доверието. Всички проекти, над които работим, са провокирани
от остри социални, културни, икономически, здравни, образователни проблеми и човешки
съдби. Ние сме тези, които даваме гластност и сме посланици между обикновените хора и
институциите. При нас е на почит малкият човек.
Тези проекти са реалност, защото във времето винаги сме били независими като медиа,
разчитащи на външно финансиране от 97 година до днес.

Active-citizens-fund.png

Тази продукция се реализира в рамките на проект „ ... полека, без злоба, човешки...“, финансиран по Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.

"полека, без злоба, човешки"…

... "полека, без злоба, човешки...“.  Вдъхновени от Вапцаровата „Песен за човека“ този сезон вплетохме истории на различни хора - подхвърлени, в безизходица, невидими. „Човеци във новото време“, които сами редят ноти и запяват „бавно и тихо своята песен“.   

Време за изолация ли е?

Ковид-19 даде различно значение на думата „изолация“ в ромските махали. Търсим отговор на въпроси, назрели през първата година на пандемията и белязали личните съдби на десетки хора зад бариерите. 
Във времена, в които изолацията на махалите се превърна в "удобно" решение, какво всъщност се случва с ромите? Какви са нагласите на хората и как те възприемат пандемията – мит или реална заплаха за семействата им е тя? Кой има интерес да подхранва митовете? Какво успя да катализира вирусът в махалите – омраза или взаимопомощ? 
Екипът ни пречупва през камерата перспективи на лица, засегнати по различен начин от Ковид, преплита техните истории и отговори в два късометражни филма, снимани в различен интервал от време. 

BST Logo.png

Тази продукция се реализира с финансовата подкрепа на „Черноморски тръст за регионално сътрудничество“ на „Германския фонд Маршал“ на САЩ. Мненията, отразени в нея, не отразяват непременно позицията на Черноморския тръст или неговите партньори.

logo_programa_2_4eren_bg.png
sofia_film-city_logo-BG (1).png

Трилогията „Кестени“ е финансирана от Програма „Култура” на Столична община.

Кестени

„Кестени“ събира в три късометражни филма три различни софийски лица - Айша (Анита Кристи) – момиче, израснало в Дом за деца, превърнало се в жената – глас, кралица на фламенкото,  Венцислав Такев, човекът-цигулка и Нено Илиев, джазменът-интерпретатор. 
Тримата – израснали в културната самобитност на София, запечатали я в себе си - задъхана, урбанизирана, с неканени махали, различни общности и нетърсени традиции. Като кестени, паднали на земята в очакване да бъдат подритнати. Като кестени, които примамват любопитството на сетивата и покоряват на една сцена – Музиката. 
Къде е отпечатъкът на София и как София интерпретира днес тези трима герои, покорили европейски и световни публики?

безДом

Незаконното строителство в България е проблем. При ромите обаче то е явление и политическа игра. През 60-те, 70-те години на 20 век, дори и днес, ромските квартали в страната са извън регулация. В предизборните обещания на всеки един политик пред ромската аудитория неизменно са: вода, ток, улици и дом. 
Провокацията пред нашата камера е именно проследяването във времето на този проблем и има ли адекватни стъпки за разрешаването му. В последните 10 години с разрушаването на незаконните къши се създадоха социални бомби. 

open-society-foundations-seeklogo.com.png

Продукцията се реализира с финансовата подкрепа на Open Society Foundations, Roma Initiatives Office Program.

Active-citizens-fund.png

Този филм е създаден с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на филма се носи от Фондация "Ромски свят - 21 век" и при никакви обстоятелства не може да се приема, че той отразява официалното становище на Финансовия механизъм на ЕИП и Оператора на Фонда. 

„Малки истории от света на ромите“ 

Многоликостта при човека и в човешките ни взаимоотношения биха могли да бъдат проблем, но в същото време са и богатството на земята. Да, различни сме. Но всеки един от нас носи своята култура и ценностна система. А демокрация е тогава, когато ти опознаваш, но не забраняваш.   

bottom of page