top of page

„ ... полека, без злоба, човешки...“!

Вдъхновени от Вапцаровата „Песен за човека“, вплетохме в 10 късометражни филми истории на различни хора - подхвърлени, в безизходица, невидими. „Човеци във новото време“, които сами редят ноти и запяват „бавно и тихо своята песен“.  

„ ... Усмихнати чули звездите отгоре

и викнали:

       "Браво, човек!..."

 

10 различни съдби на, на пръв поглед, „малки човеци“, но „великани“ в живота: майка Милица; семейство Кирилови; обичните Гаврил, Мария и Габриела; Кирилка, която дава живот; Даниела, в търсене на правдата; Благойка, Анка и Аксиния - без дом и без личност; Стефка, след откраднатото детство; последният урок по музика на маестро Тичалиев; Сали и най-малката Ибрахим; Мария, Жоро, Мая, Илина и Тишо – големите хора с малките кукли. 

 

„ ... Човекът погледнал зората,

                   в която

се къпела с блясък звезда, ...“

 

Някъде, между кадрите, своята „последна песен“ изпяха поетесата Сали Ибрахим и маестрото Ангел Тичалиев, създателят на духовия оркестър „Карандила“. Сали остава безсмъртна със стиховете си и своята „космична“ любов. А „продължението“ на Ангел е в последователите му – децата от ромски махали, които разпръскват неговата енергия и любов към музиката.

 

 „... полека, без злоба, човешки...“ , можем ли?

 

На 30 юли (събота), от 18 часа в кино Влайкова (ул. "Цар Иван Асен II" 11) екипът на фондация „Ромски свят 21 век“ и Кремена Будинова ви канят на прожекция на 3 от най-нежните от филмите и дискусия за това дали можем да преодолеем агресията помежду ни и да живеем без злоба, просто човешки.

Събитието ще стартира с пресконференция от 17.30 часа.

 

... „да пробваме с тази история“, защото „може, по-иначе може..."!

====

Журналистката Кремена Будинова и фондация „Ромски свят – 21 век“ създават 10-те късометражни филми за социалния слот „Малки истории“ на БНТ, Канал 1. Филмите се реализират в рамките на проект „ ... полека, без злоба, човешки...“, който се осъществява с финансовата подкрепа на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по Фонд Активни граждани България в рамките на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.  Основната цел на проекта е преодоляване на негативни стереотипи спрямо уязвими групи в обществото, жертви на речта на омразата. 

====

За контакт:

Кремена Будинова, 0898816212, romanodunias@abv.bg

bottom of page