top of page

Кремена Будинова и Катрин Гутман осъдиха езика на омразата
БНР

Решението на ЕК да стартира процедура за нарушение срещу България заради неефективната ѝ борба с расизма и ксенофобията стана известно няколко дни след като Европейският съд по правата на човека в Страсбург осъди България по две дела – „Бехар и Гутман срещу България“ и „“Будинова и Чапразов срещу България“, които са заведени заради антисемитски и антиромски послания в книги и речи на лидера на „Атака“ Волен Сидеров. Жалбите са били подадени в Страсбург след откази на българския съд да осъди Волен Сидеров за негови твърдения и изявления, направени още в самото начало на политическата му кариера. Според Европейската комисия България не е въвела пълно и точно в националното си законодателство европейските правила за борба срещу расизма и ксенофобията. Заедно с България такива уведомителни писма, визиращи несъответствия на законите им с европейските правила по тези въпроси, са получили Белгия, Финландия , Полша и Швеция. В „Мрежата“ – разговор за всичко това с журналистката Кремена Будинова и с Катрин Гутман, PR в Пловдивската община.

Заплашва ли Войводиново етнически мир у нас?
Денят ON AIR

В ромската махала на Войводиново вече втори пореден ден продължава акцията по събарянето на незаконните къщи. Проверките на незаконните жилища там се засилиха след като две момчета нападнаха и пребиха военнослужещ. За щастие на пострадалия е извършена успешна лицево-челюстна операция и до 10 дни се очаква да бъде изписан от болницата. Възможно ли е обаче ново етническо напрежение между ромите и останалите български граждани?

Незаконното строителство не е само ромски проблем
Труд

Често, когато съм с приятели чужденци, се шегуваме - по какво ще познаеш българина? По това, че цял живот устремява всяка стотинка от своето неимане, за да съгради дом. И може би сме единственият народ в Европа, при който процентът на собствени жилища е толкова висок. Удобно или не, така сме израснали ние, така възпитаваме децата си – домът е мястото, което събира историята ни, ДНК-то ни, мечтите ни. Затова го съзидаваме – тухла по тухла, за да направим не само сбор от тухли и оставим памет за децата ни. Парите не ни спират, намираме ги някак си напук - или на кредит, или бавно, на етапи – всеки, както успее. Представете си, че един ден разбирате, че вашият дом трябва да бъде разрушен в срок, защото се оказва незаконен. Мислите, че това не е вашата приказка? Всъщност това е ежедневната реалност за 200 000 домакинства, които живеят в собствени домове в България, но извън законовия статут.

Кой говори? - политиките за ромите
Дарик

Политиката за ромите, кой трябва да я води, ролята на държавата, но и ролята на неправителствените организации работещи в тази област.

Кремена Будинова за истините, лъжите и предразсъдъците
„Отблизо“, БНТ

Кой каза, че жена, която не вижда, не може да бъде телевизионен журналист?! ОТБЛИЗО Кремена Будинова за истините, лъжите и предразсъдъците.

Кремена Будинова: Не съм свободна! Не съм свободна!
Freeroma

Кремена Будинова е родена в столичния квартал "Факултета". Като дете изгубва зрението си. През 1993 г. е приета да следва българска филология, след това записва магистратура по журналистика. Работила е в „24 часа”, „Демокрация”, „Нощен труд”. Успява да докаже на колегите си журналисти, че една незряща жена от ромски произход, също може да бъде телевизионен репортер. През 1997 г. започва да води предаването „Романо Дуняс” по ТВ 7, което после се прехвърля в БНТ под името „Романи Лумия”. От 2011 г. продукцията преминава под шапката на „Малки истории”. През май, 2014 г. Кремена, заедно с режисьора Светослав Драганов, получава награда на форума CIVIS Media Prize 2014 (Берлин) за филма „Семейство Христови” от „Малки истории от ромския свят”. Въпреки огромните трудности, Кремена продължава да се бори със стереотипите и предизвикателствата. Интервюто, което днес публикуваме в "Свободни роми" е всъщност, една искрена, човешка изповед, която се надяваме да достигне до сърцата и умовете на много хора, независимо от етноса им

От кв. "Факултета" до журналист – историята на незрящата ТВ водеща от ромски произход Часът на Милен Цветков, Нова ТВ

Кремена Будинова успява да постигне мечтата си. Въпреки че е незряща, журналистката от ромски произход Кремена Будинова успява да постигне мечтата си да е телевизионен водещ и репортер.

Журналистът Кремена Будинова: Ранните бракове са престъпление и гавра с децата
"Провокативно", България ON AIR

Журналистът от ромски произход Кремена Будинова беше гост на "Провокативно".

Roma Journalists Are Rewriting Their Story
opensocietyfoundations.org

As a Roma journalist, I know how important it is for us to reclaim our own narrative. We need to use the media as a weapon to counter mainstream rhetoric. For Roma, the media is an opportunity to build a public image for ourselves, to open the doors to our community, and to show that our children are educated and that Roma contribute to society by working, paying taxes, and coexisting peacefully with other communities. If the mainstream media remains closed off to Roma perspectives, then Roma should find alternatives, create alliances with independent journalists, and use the digital space to promote their views and their work.

Защо пошлото говорене за ромите излиза на преден план? Разговор с журналистката Кремена Будинова
Banitza

Кремена Будинова е български журналист с ромски произход, с дългогодишна кариера в телевизията и печата. Наскоро тя публикува писмо, в което призовава всички, които „все още разсъждават” да запазят „човешкото си лице” и да не се поддават на провокации на етническа основа. Сред поводите на писмото бе нападение срещу нея в градския транспорт, когато непозната жена сваля очилата й публично – очила на незряща жена, с обвинение към нея, че се преструва на такава. Благодарение на споделеното с Кремена за непрекъснато предъвквани по един и същ начин ромски въпроси, опитахме да достигнем до една по-различна гледна точка.

Кремена Будинова: Православната църква е абдикирала от гетата. Там са евангелистки църкви. Ако ги няма, ще е по-зле
e-vestnik

Целта е да се раздели България на циганомразци и българомразци. Това е изкуствено, казва журналистката

"Малки истории от ромския свят" по БНТ1 с номинация на CIVIS
ТВ новини

Проектът „Малки истории от ромския свят”, в рамките на предаването на БНТ1 „Малки истории”, получи номинация на престижния форум CIVIS MEDIA PRIZE. Продукцията на БНТ е сред селектираните в категория „Кратки телевизионни форми”. Тази година 25 радио, телевизионни и интернет програми са номинирани за приз. Те бяха избрани сред 709 програми от 24 европейски страни. Победителите ще станат известни на 8 май, когато председателят на Европейския парламент Мартин Шулц ще връчи наградите на официална церемония в Берлин.

Международен ден на белия бастун
БНТ

Днес отбелязваме Международния ден на белия бастун, посветен на правото на лесно придвижване на слепите хора. На днешния ден репортерът ни Благой Цицелков се срещна с Кремена Будинова, журналист от БНТ, автор и водещ на предаването „Светът на ромите” от поредицата „Малки истории”.

Кремена Будинова – да си журналист без зрение и да живееш във Факултето
e-vestnik

„Определенията са илюзорни, аз специално нямам определение за себе си“, казва Кремена в отговор на въпрос с кого се идентифицира и в кои моменти. По време на разговора осъзнаваме абсурдността на названията и залегналото в езика разделение, защото въпреки че ромите също са български граждани, често не биват наричани българи. „Останах по средата, аутсайдер съм”, казва Кремена. „Отразявам темата 17 години, преди това също съм работила като журналист и публицист по разнообразни теми, но за съжаление ме отъждествяват като „ромска журналистка” , а не като „журналист” – нещо, което ме дразни, защото отново ме слагат в рамки”.

Награда за Кремена Будинова
БНТ

Награда за изключителен принос за популяризирането на ромската култура и идентичност получи журналистката Кремена Будинова, част от екипа на предаването по БНТ "Малки истории". От малкия екран, Кремена е позната като единственият напълно незрящ водещ и автор на предаване в българското телевизионно пространство.

Журналистите Юлияна Методиева и Кремена Будинова: Държавата се провали
БНР

Според Юлияна Методиева, главен редактор на сп. "Обектив", издание на БХК, и Кремена Будинова, автор и водещ на предаването "Светът на ромите" в БНТ, погромите и протестите през последните дни показват, че държавата се е провалила. В звуковите файлове можете да чуете интервютата с Юлияна Методиева и Кремена Будинова, равносметката в София след снощните протести, направена от прокурор Николай Кокинов и репортаж от Катуница на Виолета Ашикова, в който ромите от селото коментират случилото се.

Направиха филм за търговищки роми-гастърбайтери в Париж
Turgovishtebg.com

28-минyтeн дoĸyмeнтaлeн филм зa гpyпa poми oт Tъpгoвищe e вĸлючeн в aфишa нa „Ѕоfіа Lіvе". Toй e oзaглaвeн „Tъpгoвищe - Πapиж". Aвтop нa филмa e Kpeмeнa Бyдинoвa, peжиcьop - Дopoтeя Cтoянчoвa, a oпepaтop - Hиĸoлaй Cтoянчoв.

bottom of page